top of page

Elmalı Crumble ve Crumb Yapımı

Crumble crumble – sana yeni ve seni daha iyi anlatabileceğim bir Türkçe isim bulmak istiyorum öncelikle.

Sonra da seni herkesin daha çok kullanmasını sağlamak istiyorum, çünkü sen çok güzelsin.

Crumble ile ben İngiltere’de tanıştım. Çok çok tatlı bir Londra evi düşünün böyle kat kat bahçelere bakan mutfağı vardı.

Şahane bir Pazar yemeği yiyecektik. Yemeğin finalinde de Elmalı Crumble hazırlıyorlardı. Elmalar mis gibi görünüyor, bir fırın kabına aldılar üzerine de süpermarketten alınmış

Bir torba kırıntı döktüler işte bu bizim “Crumb” kısmıymış. Yani Crumb’dan yapılan tatlıya da Crumble diyorlar. Mesela Elmalı yapıyorsun.. Elmalı Crumble..

Böyle elmaların üzeri ekmek kaplanmış gibi hissettim. Tadı nasıl olur tahmin edemedim. Islanmış ekmek tadı canlandı damağımda..

Yemeğin sonuna kadar o anı bekledim. Servis sırasında fırından çoktan çıkmıştı Elmalı Crumble, iri bir servis kaşığı ile çıtır çıtır kırıntı katmanını kesiyorlar alttan kıvamlı kıvamlı mis gibi vanilya kokan bir elma tabakası geliyor. Böyle kaseden hallice servis kaplarına iki kaşık dolusu koyup üzerine krema döküp en üste de bir iki top vanilyalı dondurma..

Allah allah, aklımdaki o ekmek tadı komple gitti.. Tadına bakmak için can atıyorum.

Kırıntıdaki tarçın kokusu esmer şeker falan, yerimde duramıyorum.

Ben masadaki en küçüğüm, ilk tabağı bana verin de diyemiyorum.

Aklımdan başka şeyler geçiriyorum.

Tadına bakınca dedim ki ben böyle güzel ılık meyve tatlısı yemedim.. Hemen eve gidip crumb kısmını da kendim yapıp olayı bitirmek istedim.

İngiltere dönüşü ilk işim de bu oldu zaten.

Zaman içerisinde gördüm ki, yalnızca elma değil, şeftali, çilek, yaban mersini, vişne gibi tadına doyamadığımız tadlanmaya meyilli o güzel meyvelerin de Crumble’ları yapılıyor.

Her biri de inanılmaz derecede meyve tadını yansıtıyor. Üzerindeki çıtır bir tabakayla da böyle kek kadar öne geçmeden şahane bir tatlı deneyimi sunuyor.

Eğer keklerle de birleştirmek isterseniz, meyveli keklerin üzerine yalnızca çıtır bir tabaka yapmak için yine crumb hazırlayıp birlikte fırınlayabiliyorsunuz.

Aynı zamanda meyve kullanmadan direkt keklerin üzerine de kullanabilirsiniz.. Mesela Starbuckslarda yediğiniz o çok çikolatalı muffinlerin üzerinde beyaz beyaz şeyler var ya J

Onlar da bir tür crumb..

Hatta kek, cheesecake tabakası, meyve ve crumbdan oluşan dörtlü bir kek de hazırlamak mümkün .. sanki zzahmetli görünse de herbiri biririnden güzel ve kolay inanın J

Şimdi Crumb nasıl hazırlanır önce onu yazıyorum, sonra da Elmalı bir Crumble tarifi..

Crumb hazırlama ve Elmalı Crumble:

*125g esmer şeker

*100g tam buğday unu

*100g beyaz un

*1 tatlı kaşığı tarçın

*100g tuzsuz tereyağı (küpler halinde kesilmiş, soğutulmuş)

Unları ve tarçınları karıştırıp bir kaba alın,içine tereyağı küplerini ekleyip. İki bıçak yardımıyla veya yalnızca parmak uçlarınızla tereyağını un karışımının içinde ufalayın.

Ufaladıkça tereyağlarını parçalayıp unlarla birleştirip bulgur bulgur taneler oluşturun. Gitgide kırıntılar olacak şekilde iyice ufalayın.

Bu arada dikkat etmeniz gereken şey şu;

Crumb yapmadan önce elinizi soğuk bir suda yıkarsanız parmaklarınızın vücut ısısı düşeceği için tereyağını eritmeden ufalayabilirsiniz.

Elinizi çok fazla kırıntı yapmak için kullanmayıp yalnızca parmak uçlarınızı kullanmak da yine tereyağının erimesini önleyecektir.

Kırıntılarınız oluşunca içine esmer şekeri ekleyin. İyice karıştırın. Elma için crumbınız hazır.

ELMALI CRUMBLE:

*4 adet kırmızı elma

*25 g tuzsuz tereyağı

*1 yemek kaşığı su

*1-2 damla vanilya

*2 yemek kaşığı esmer şeker

+ bunlara ek olarak yukarıdaki crumb malzemeleri..

Üzerini süslemek için krema ve dondurma

Elmaları soyup birer parmak kalınlığında dilimleyin. Bir tencere içine alın ve orta ateşte içine tereyağı ile su ekleyip üzerine de esmer şeker serpip en son da vanilyasını ekleyerek 5-10 dakika kadar pişirin.

Süreyi çok aşmayın çünkü fırında da pişecek.

Pişen elmalarınızı bir fırın kabına alın, şöyle 20-23 cmlik kare bir fırın kabına bir ölçü pişirseniz iyi gelecektir.

Fırını 180 dereceye ayarlayın.

Yukarıdaki tarifle bir crumb hazırlayın ve elmalarınızın üzerine kaşık kaşık dökerek yayın. Çok fazla bastırıp da üstünü düzlemeye çalışmayın sadece derli toplu dursun yeter J

Sıcak fırına atın, yaklaşık 35-40 dakikada üzeri altın rengi hafif hafif alttan elma sosu kırıntıların üzerine çıkmaya çalışınca hazır J

Fırından çıkarıp kaselere alın üzerine sıvı krema ve vanilyalı dondurma ekleyerek rüyalara dalabilirsiniz.


Recommanded Reading
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page