top of page

Creme Tart

Bu sene doğum günü pastalarının en popüler tercihi baş harfi şeklindeki Creme tartlar oldu. Bazen de rakam şeklinde yaşı temsil ediyor. Üstü serbestçe süslenip rengarek hazırlanınca inanınlmaz da fotojenik duruyorlar. Ben de çok beğeniyorum. Tadı da inanılmaz hafif tam bir yaz tartı veya pastası..

Denemek isterseniz bir çok kaynakta bilinen eski kurabiye veya tart hamuru olan Pate a Sable ile hazırlanıyor. İnternet sitelerinde veya youtube da bir çok pate a sable tarifine erişebilirsiniz benim okuduğum eski kaynaklardan da bildiğim kadarıyla öncelkle tereyağı ve un ile bir crumb hazırlanıyor ardından da badem unu ve pudra şekeri ile birleşiyor. En son yumurta ile de bağlanıyor. Crumb yapımı hakkındaki yazımı da okuduysanız mutlaka benzer inceliklere dikkat etmek gerektiğini söyleyebilirim.

Bir çok tarifte olduğu gibi tereyağını oda sıcaklığında kullanan var, buz gibi ve küçük parçalar halinde kullanan var.. Elde crumb yapan var veya mutfak robotu ile yapan var.. hepsi de bir şekilde oluyor öncelikle aklınızda soru işareti olmasın. Nasıl bir sonuç elde etmek istiyorsanız ona doğru sizi daha yaklaştıracak minik püf noktalarını yazmaya çalışacacağım.

Maliyet açısından da bir denemem daha oldu, o da badem unu yerine fıstık unu kullanmak. Fıstık unu biraz daha yağlı olduğu için tereyağını bir miktar azalttım. Ancak kokusu ve lezzeti kesinlikle şahaneydi.. Fıstıkezmesi kokusu alacaksınız :)

Bir de arasındaki krema durumumuz var. Ara krema olarak bu tartlarda genelde krem diplomat kullanılıyor. Yani pastacı kremasına çırpılmış krema eklemesi.. Bir diğer alternatif de mascarpone kreması.. bunun için de maliyeti düşünürsek labne ile mascarponeyi yer değiştirmek mantıklı oluyor. Ben de ilk denemelerimi labneli bir ara krema hazırlayarak yaptım. Duruşundan saklanışına kadar sonucu çok beğendim.

Benim denediğim ve beğendiğim versiyon bir Creme Tart için kareli defter sayfalarından kolayca kendinize bir şablon oluşturup istediğiniz gibi kesebilirsiniz.

Kurabiye kalıplarını da yine bu iş için kullanabilirsiniz.

CREME TART

Tart hamuru için:

215g tereyağı ( küp küp halde soğutulmuş)

60g pudra şekeri

280g un

100g yer fıstığı unu (Doğa evi marka kullandım) - dilerseniz orjinali gibi badem unu kullanabilirsiniz

o zaman tereyağını 215g değil 225g olarak kullanın)

1/2 çay kaşığı tuz

2-3 damla vanilya

1 yumurta ( oda sıcaklığında)

Krema için:

225g labne peyniri ( suyu süzülmüş)

150g pudra şeleri

2-3 damla vanilya

4 yemek kaşığı tepeleme toz şanti

3/4 paket buz gibi sıvı krema (150 ml)

Pate a sable hamurunu hazırlamak için; unu bir karıştırma kabına eleyin içine tereyağını ilave ederek parmak uçlarınızla ufalayarak bulgur taneleri haline getirin. Tüm tereyağını un içerisinde asla yoğurmadan sadece parmak uçlarınızla ufalayarak tereyağı ve unun bütünleşmesini sağlayın. Sanki sarı renkli un tanecikleri oluşmuş olacak. Yaz aylarında her ne kadar parmak uçları ile yapsanız da yağ hızlıca erimek isteyeceği için bu durum biraz zor olabilir, bu sebeple diğer yöntemi de deneyebilirsiniz.

Elediğiniz unu ve tereyağını mutfak robotunun haznesine alın, mutfa robotunu kısa kısa çalışıtrıp durdurun. Yine yukarıda bahsettiğim bulgur taneleri şeklindeki görüntüyü yakalayana kadar kısa aralıklarla karışımı oluşturmaya devam edin.

Karışım hazır olunca bir karıştırma kabına alın içine pudra şekerini, badem veya fıstık ununu ve tuzu ilave edin. Yine elinizle havalandırarak tüm malzemelerin birbirine geçmesini sağlayın. Ortasına bir çukur yapın, içine yumurtayı kırın ve vanilyayı ilave edin. Sadece birleşene kadar elinizle yoğurun ve hamuru bütünleştirin.

Hazırlanan hamuru streç filme sarığ buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.

Bu sırada kremayı hazırlayabilirsiniz.

Krema için süzülmüş labne peynirine pudra şekerini ilave edip çırpma teli ile çırpın. Hazır olunca içine vanilya ve toz şantiyi ilave edin.mikser ile bir dakika kadar ( hafif katılaşana kadar) çırpın. karışımı buzdolabına kaldırın. Bu sırada başka bir kapta soğuk sıvı kremayı yine mikser ile çırparak yükseltin. Bu hali ile katılaşan ve kabaran kremayı da buzdolabına kaldırın.

turbo fanlı fırınınızı 170 dereceye ayarlayın, fırın tepsisine yağlı kağıt serin.

Buz dolabındaki hamurunuzu çıkarıp iki yağlı kağıt arasına alın. Merdane ile hafif hafif açın. açarken dikkatli olun mutlaka yarım cm kalınlığında açmalısınız. Yağlı kağıt arasında açmak bu işi kolaylaştıracak.

Siz bu işlemeri yaparken hamur yumuşayacaktır. Açtığınız hamura şekil vermeden önce o hali ile yine buzdolabında bir 15 dakika dinlendirirseniz işiniz çok kolaylaşır.

kesmeye hazır hale gelen hamurunuzdan isterseniz büyük harfler veya rakamlar kesin isterseniz küçük kareler diktörgenler yapın farketmez keyfinize kalmış. Ancak büyük ebatlı kesimler yaparsanız şekli yağlı kağıttan alıp fırın tepsisine koymaya çalışmayın da etrafındaki artan hamurları alıp şeklinizi üzerinde bulunduğu yağlı kağıtla beraber tepsiye aktarın.Diğer türlü parçalanma riski var.

Küçük şekiller yaparsanız kolaylıkla bir bıçak yardımıyla hamuru yerinden oynatıp tepsiye aktarabilirsiniz.

Diyelim, aktarım sırasında ufak parçalanmalar oldu. Yine çok sorun değil. Bu sefer de minik dokunuşlarla birleştirin. Kenarlarını bıçakla düzeltin. Pişirdiğinizde yapışmış olacaktır.

Kestiğiniz şekilleri önceden ısttığınız fırında 8 dakika pişirin. Eğer şekiller büyükse 10 dakikaya kadar çıkabilirsiniz. Önemli olan fırınınızın ayarını bilmek. Kenarlarından hafifçe kahverengileşmeye başlayınca mutlaka pişirmeyi sonlandırın. tepsiyi hemen fırından çıkarın.

İnce bir hamur olduğu için zaten fırın tepsisinin sıcağı ile bile pişmeye devam edecektir.

Bu arada fırından çıkar çıkmaz kurabiye görünümlü tart plakalarınıza dokunmayın. Çok kırılgan oluyorlar :) Mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Eğer mümkün görünüyorsa ve küçük şekillerniz varsa soğuması için ızgara teli üzerine de alabilirsiniz.

Bu arada kremayı hazırlayıp sıkma torbasına alın. Çırpılmış labneli karışıma yine çırpılmış kremayı bir kaç seferde ilave ederek alttan üste doğru hacimlerini söndürmeden yedirin. Sonra da krema karışımınızı bir sıkma torbasına alın sıkma torbasının duy uçlarını şeklinizin büyüklüğüne göre seçebilirsiniz. Ben çapı yaklaşık 1 cmden küçük şekilde yuvarlak duy seçtim. Böylece daha kolay noktalar yaptım.

Oda sıcaklığına gelen tart plakalarınızın ilkini servis yapmayı planladığınız tabağa alın. Eğer çok büyük bir şekilse servis tabağına sabitlemeniz gerekebilir bunun için tart plakasının ilk katmanının altına da bir iki kaşık krema sürün öylece ilk harfi veya sayıyı oturtun. Üzerine sıkma torbasına aldığınız krema ile pıt pıt noktalar yapın. Sadece böyle sıkarak bütün şekli tamamlayın.

Üzerine ikinci plakayı yavaşça yerleştirin. Bu plakanın üzerini de sıkma noktalar ile kaplayın.

Şimdi en zevkli kısıma geçiyoruz.

Eğer bir kaç saat içinde servis edecekseniz hemen süsleyebilirsiniz. Ancak ertesi gün servis etmek isterseniz bu hali ilke buzdolabına kaldırmanızı ve servisten bir kaç saat önce süslemenizi tavsiye ederim.

Çünkü çilek gibi meyveler süslerken ve yerken çok yakışıyor ancak su bırakma ihtimali var. Dolayısı ile bir kaç saat önce süslemek çok daha şık bir görüntü için iyi olacaktır.

İkiye bölünmüş çilekler, yabanmersinleri, ahududu, minik beze taneleri, macaronlar, canlı çiçekler.. aklınıza ne geliyorsa süslemeye ilave edebilirsiniz.

Meyvelerin daha parlak görünmesi için üzerine kayısı reçeli gibi hafif bir reçelin suyu ile cila sürebilirsiniz.

:)

afiyet olsun !

Recommanded Reading
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page