top of page

Kirazlı Çikolatalı Clafoutis (glutensiz)

Clafoutis ! Ne kadar da tatlısın :)

Temmuz ayında artık her yanı meyve basınca hafif tatlıların meyvesi bol olanından Clafoutis bir çırpıda bitirilecek birşey. Yaparken de bir çırpıda, yerken de bir çırpıda :)

Bütün meyvenin tadını damağınıza zarifçe yerleştirecek, harika bir fransız !

En önemli ve bence hoş özelliği bu pratikliğine de yakışır şekilde sıcak servis ediliyor olması..

Yani yemekten sonar kendinizi mutfağa atsanız, film arasında fırından sıcacık çıkartır bir çırpıda yerseniz.

Veya haftasonu kahvaltısına birileri domatesleri doğrarken siz iki dakikada hazır edersiniz...

Clafoutis neli olur ? Nasıl yapılır ?

Yumurtası bol bir tatlı.. O sayede de iyi kabarıyor. Kek kısmı iyice sulu.. Ama meyve kısmı bu sayede çok canlı kalıyor.

En bilinen Clafoutis, vişne ve kiraz ile yapılan sade Clafoutis'tir. Ancak pek ala bu tarifte de görebileceğiniz gibi varyasyonlarını yapmak mümkün. Benim favorilerim frambuazlı, vişneli, kayısılı, çikolatalı, kirazlı, böğürtlenli.. Böyle hayal edin mesela.. meyvelerin isterseniz bir ikisini birleştirin. Kayısıyla yapın, biraz badem tozu ekleyin, lavanta koyun .. Veya fambuaz badem.. veya çikolatalı orman meyveli.. ay evet hepsi benim favorim. Şimdi en beğendiklerimden ilkini anlatıyım. En alta bol bol minik notlar koydum okumayı unutmayın :)

Kirazlı Çikolatalı Clafoutis:

(Yağsız, Glutensiz)

  • 250g ayıklanmış kiraz ( dilerseniz donmuş kullanabilir veya yerine vişne kullanabilirsiniz ikisinin karışımı da olur :)

  • 250 ml ılık süt ( yerine krema veya yarıyarıya süt ve krema kullanabilirsiniz)

  • 100g leblebi ( leblebi tozu bulabiliyorsanız alın veya basitçe rondoda 3-4 dakika aralıklarla ve karıştırarak leblebiyi un haline getirin) - (glutensiz bileşenlerden oluşturmak istemezseniz beyaz un kullanabilirsiniz)

  • 40g kakao

  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu

  • 100g toz şeker

  • 4 küçük boy yumurta (oda sıcaklığında)

  • 1-2 damla vanilya

  • 1/2 çay kaşığı tuz

  • 20g tereyağı ( fırın kabını yağlamak için)

  • 75g bitter çikolata, kiraz ve pudra şekeri süslemek için

Fırını 200 dereceye ısıtın ( pişirme sırasında 180 dereceye indireceğiz)

Yuvarlak fırın kabınızı belirtilen miktarda tereyağı* ile yağlayın ( gözünüze çok görünebilir elinizden gelenin maximumunu yapın :)

Çekirdeklerini çıkarttığınız** ve ikiye böldüğünüz meyveleri açık yarıları yukarı gelecek şekilde dizin.

Leblebiden leblebi unu hazırlamak için 3-4 dakika boyunca mutfak robotunun en yüksek ayarında aralıklarla leblebileri çekin her bir ara verdiğinizde mutlaka spatula ile altta kalanları üste çıkarıp daha eşit dağılmış ve bu sayede daha incelmiş leblebi unu elde edebilirsiniz. Son bir kez de içine şeker ilave ederek çekin. Bu sayede daha da incelecektir.

Leblebi unu ve şekerin*** içine ( veya gluten sorunu olmayanlar için normal un) kakao, kabartma tozu ve tuzu bir karıştırma kabına eleyin. Eğer normal un kullanıyorsanız şekeri bu aşamada diğerleri ile ilave edebilirsiniz.

Sütü ve vanilyayı ayrı bir kapta birleştirin, içine tek tek yumurtaları kırarak yedirin.

Unlu karışımın ortasına bir havuz yapın ve sütlü karışımı ilave edip karışıtırın.

Sıvı bir karışım olacak kek kıvamında bir kalınlık beklemeyin :)

Meyvelerin üzerine bu karışımı döküp, fırın sıcaklığını 180 dereceye düşürün ve 30-35 dakika boyunca pişirin.

Eğer pişerken izlerseniz katılaşmanın kenarlardan başladığını ortasının çok sonradan katılaştığını göreceksiniz. Kimisi servis sırasında ortasının neredeyse cumbul cumbul sıvı kalmasını seviyor. Az pişiriğ, o ortadaki sıvı yere hemen bir top dondurma atıp :) siz de yola devam edebilirsiniz.

Bunun için yaklaşık 15-20 dakika pişirmeniz yeterlidir.

Ancak 30-35 dakikalara hatta daha da kek kıvamında olsun istiyorsanız 40 dakikalara kadar pişirirseniz kıvamlı olacaktır. Kıvamlı darken ne demek istiyorum? Keke yakın bir görüntü..

Benim tercihim 30-35 arası ortasında minicik bir yerde hala sıvı bir yer kaldığında kapatmak.. Çünkü bunu başarabilirseniz çıkarttığınızda fırın kabının ve çevresinin ısısı ile orası da zaten dışarıda katılaşıyor ve böylece çok da fazla pişirip kurutmuş olmuyorsunuz.

Pişen Clafoutis'in kendine gelmesi için oda sıcaklığında 8-10 dakika kadar dinlendirip hemen servis edebilirsiniz. O 10 dakikalık arada bitter çikolatanızı bıçak ile rendelermişçesine ufak parçalara ayırmanızı tavsiye ederim.

Sıcak Clafoutis'in üzerine bol rende çikolata, elenmiş pudra şekeri ve biraz extra kiraz... efsane oluyor :)

Sıcakken çikolatanın eritip üzerini kapladığını falan anlatmıyorum....

*Tereyağı olarak hafif tuzlu tereyağı da kullanabilirsiniz, farklı bir lezzet verdiği söyleniyor. Eğer öyle bir çeşit kullanacaksanız malzeme listesindeki tuzu kullanmayın.

**Yeme kolaylığı olsun diye çekirdekleri çıkartmanızı öneriyorum ancak bazı kaynaklar özellikle çekirdeklerin çıkartılmaması gerektiğini belirtiyor. Çekirdeği ayrı bir aroma veriyormuş.

*** Üzerine ekstra pudra şekeri eklenmesinden de anlayabileceğiniz gibi bu tatlının şekeri orta karar.. İçinde meyve üzerinde pudra şekeri ile bence meyvelerin önüne geçmeyecek kadar şekeri var ve bu da çok yeterli ancak yine de biraz daha şekerli seviyorsanız arttırabilirsiniz.

****

Recommanded Reading
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page