top of page

Humus

Humus nasil hazirlanir ? Bir kac methodu var.

En bilineni ise nohuttan yapilani... Baklayla yapan da var ama çok yaygın değil.

İngiltereden, ülkemize, Suriye, Lübnan, Mısır bir sürü bölgede humus yapılıyor.. Ben Lübnan usulü humusu veya Hatay usulü humusu çok seviyorum. Favorim bu olduğu için size bu formülü anlatmaya çalıştım.

1 su bardagi nohutu geceden üzerini geçecek kadar suda bekleterek ise baslayabilirsiniz. Içme suyunda bekletin lutfen cunku tum suyunu neredeyse cekiyor :)

Ertesi gun artan suyunu dokun, uzerini yine geçecek kadar su ve bir iki çay kasigi tuz ile en az 25 dakika duduklude haşlayın. Haşlama bitip de haşlama suyu ilininca, kabuklarini ayiklayin. Biraz mesakkatli biliyorum ama degecek :) sabir ! Haşlama suyunu dokmeyin !

Ayiklanmis nohutlari tekrar dudukluye alin ve kabuksuz halleri ile yine ayni suda yalnizca 5 dakika daha haslayin. 2 kere haslanmis nohuttan 1 su bardagi alin bardagin kalan bosluklarini da haslama suyu ile doldurun.

Rondonuzu hazirlayin, 7-8 yemek kasigi tahin, ceyrek limon suyu, 1/2 cay kasigi kimyon ve 1.5 dis sarmisagi rondonuzda 1dk karistirin. Hemen kremalasacaktir. Icine tenceredeki nohutun suyundan 1/2 cay bardagi ilave edin. Biraz daha karistirin. Simdi nohut ve suyundan olusan 1 bardak karisimin yarisini da rondoya ekleyin. 1-2 dakika araliklarla durdurup cirpin. Kalan yarisini da ekleyin. Incecik krema kivaminda olacak. Krem surme peynir gibi.. lezzetine bakin.. tahin, limon suyu veya kimyondan eksik olani damak zevkinize gire ekleyin. Bu asamadan sonra biraz daha nohut veya sarmisak eklemeyi putur kalacagindan dolayi tavsiye etmiyorum.

Minik trick ise labne peyniri, eğer daha kremamsı lübnan usulü olsun istiyorsanız 3 yemek kaşığına kadar labne peyniri de ekleyebilirsiniz.

Servis tabagina alin, ortasini cukurlastirin. Guzel bir zeytinyagi, toz biber, incecik dogranmis tursu veya kavrulmus cam fistigi ile servis edin :)

Afiyet olsun. Mutlu pazarlar !


Recommanded Reading
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page