top of page

Kestaneli Unsuz Bol Cikolatali Pasta

bu pastayı özellikle de kekini neden çok seviyorum ?

Çünkü eğer isterseniz, hiç rafine şeker kullanmadan yapabilirsiniz.

Bu pastanın bütününü neden çok seviyorum ?

Çünkü kestane şekeri benüm bu dünyada en sevdiğim şeylerden..

Tam da mevsimi..

Bi de piccolo fındıklar var ki;

krokan haliyle şu pastaya nasıl yakışıyor anlatamam..

Bu pastada kullandığımız tip bir kek ile çocuklar için inanılmaz pastalar hazırlayabilirsiniz.

Mutlaka deneyin, ayrıca o da denesin ;) bahsetmiştim ;)

Kekin özelliği bol miktarda çikolata, zeytinyağı ve yumurtadan oluşması.. içinde hiç rafine şeker yok yerine agave kullanıyoruz. Eğer rafine şeker hassasiyetiniz varsa o zaman çikolatanızı da şekersiz olarak alıp yine şahane bir kek hazırlayabilirsiniz.

Kastaneli, Unsuz, Bol Çikolatalı Pasta

Bol Çikolatalı Unsuz Kek için

  • 200g bitter çikolata ( ben 35 g sütlü, gerisini bitter kullandım)

  • 120 ml sızma zeytinyağı

  • 100g + 30g agave

  • 5 yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılmış oda sıcaklığında)

  • 1 çay kaşığı ucuyla tuz

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 2 yemek kaşığı toz badem

Kestane şekeri kreması için

  • 250g kestane şekeri ( şerbetinden süzülmüş, taneler halinde)

  • 200 ml sıvı krema ( buz gibi soğuk)

Üzeri için ganaj:

  • 70 ml sıvı krema

  • 70g bitter veya sütlü çikolata

Süslemek için:

  • 5 yemek kaşığı toz şeker

  • 6-7 yemek kaşığı dolusu piccolo fındık

  • 6-7 adet çilek

  • mini bezeler

Fırını 160 dereceye ayarlayın, 18-20 cm byutlarında bir fırın kabının her tarafını azıcık yağlayın. Tabanı ve kenarları yağlı kağıt ile kaplayın.

Keki hazırlamak için; çikolataları küçük parçalar halinde doğrayıp ocakta benmari usulü eritin. Ara ara spatula ile karıştırarak çikolata parçası kalmayacak şekilde pürüzsüz bir karışım elde edin. Kabı ile beraber ocaktan alın ve karışımın içine zeytinyağını azar azar ilave edin ve bu aşamalarda da hep spatula ile yedirin.

100g agaveyi de ilave edin.. Çırpmadan hem spatula ile karıştırarak yedirmeye özen gösterin.

oda sıcaklığındaki yumurta beyazlarını temiz, içinde su damlası bile bulunmayan bir kapta tuz ile beraber mikserin en yüksek devrinde çırpmaya başlayın.. iyice yükseksin kabarsın, kabartdıkca 2-3 seferde 30g agaveyi ekleyin.. iyice yumuşak bir kıvama gelince içine sirkeyi de katın.. 1 dakika daha çırpıp bırakın. Yumuşacık kar şekilde olsun.

Bu arada çikolatalı karışıma spatula ile tek tek yumurta sarılarını yedirin. En son da toz bademi katın.

Hazırladığınız yumuşak kar kıvamındaki yumurta aklarını da bir kaç seferde çikolatalı karışıma ekleyin. Spatula ile tabandan yukarıya doğru nazik hareketlerle karıştırın. Asla çırpmayın.

Köpüğü söndürmeden karışımı bir hale sokmaya çalışıyoruz.

Hazırladığınız fırın kabına bütün karışımı dökün. Dökerken tabana doğru karışımı tam karıştıramadığınızı anlarsanız. Durun, kalan kısmı azıcık daha karıştırın sonra yine dökün. Çok sorun değil, çok söndürmemeye çalışın. Sıcak fırına verin. 29-30 dakika pişecek.. Sİz 25 dakikadan sonra kontrol edin. Herşey yolundaysa 30. dakikada çıkarırsınız.

Fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 15-20 dk içinde hafif sönecek.. Sonra bu aşamadan sonra bir kaba alıp, üzerine bir kaç adet çilekle doldurup mümkünse üzerini kapatın. Kapattığınız kapak tam yere değmesin ki kek soğuyabilsin araya bir küçük kase falan sıkıştırabilirsiniz.

Çilek ile kekin üzerleri hafif örtülü biçimde oda sıcaklığına gelmesini beklerken çileğin keke inanılmaz yakışan kokusunu geçirdiğini göreceksiniz :) Çileklerin yumuşacık kek üzerinde iz yapmasını istemiyorsanız ara ara yer değiştirin;)

bu arada kestane şekerlerini ( isterseniz 1-2 tanesini dekoratif olarak kullanmak üzere ayırın) mutfak robotunda püre haline getirin. Hafif pütürlü oluyor sorun değil. Kremadan 2 yemek kaşığı kadar ilave edip 30-40 saniye daha çekin.

Buzdolabında kalan kremanızı bir çırpma kabına alın ve mikserin en yüksek hızında çırpıp katı kıvam alana kadar devam edin.. Harika pürüzsüz bir krema olsun.. İçine hazırladığınız kestane şekeri püresini de ilave edip karışana kadar iyice çırpın. Karışımı yine buzdolabına kaldırın.

Ganaj için bir sos tavasında 70 ml kadar sıvı kremayı kaynama noktasına getirin. Tavanın kenarlarında ufak ufak kabarcıklar olmaya başlayınca kırıp hazırladığınız 70g çikolatayı ekleyin. Ocağın altını kapatın. Sürekli karıştırarak çikolatayı eritin ve pürüzsüz bir karışım elde edin. Ocaktan alıp sürekli ara ara karıştırın.. Oda sıcaklığına gelsin.

Karamelize piccolo fındıklar için; bir sos tavasına toz şekeri alın ve altını açın. Şeker gitgide kenarlardan karamel rengi olmaya başlayacak.. yavaş yavaş tüm tozşeker aynı rengi alacak. Isının eşit dağılmama ihtimaline karşı toz şekerin yarısından fazlası eridiğinde tahta kaşıkla karışıtrıp altını bir parça kısabilirsiniz. Tamamen kısık olmasın.. Neredeyse tamamı erir erimez de fındıkları içine atın..hızlıca karıştırarak tamamının bulanmasını sağlayın. Sonra da bir yağlı kağıt üzerine öylece dökün, hafif soğusun.. Elinizi dokundurabildiğinizde fındıkları ayırmak ister gibi parçalayın.. 3lü 5li ayrılacaklar :)

Fırından çıkartığınız kek oda sıcaklığına gelince hem miss gibi çilek koulu hem düzgün bir biçimde sönmüş, süslenmeye hazır olacaktır.

Servis edeceğiniz tabağa alın, üzerinden çilekleri alıp yüzeyini buzdolabındaki nefis kestane şekerli krema ile kaplayın.. Dilediğiniz gibi.. Biraz ganaj ile dekore edin.. Üzerine krokan yaptığımız piccolo fındıkları serpisitin.. Eğer ayırdıysanız kestane şekeri ve çilekle dekorasyonu bitirin.

İnanılmaz bir lezzet olacak. ve ben eminim bu sefer size aşık olacak :)


Recommanded Reading
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page