top of page

Pastaci Kremasi

İsmi bile güzel :) haftasonu bir milföy pastası yaptım.. Yani çileğin turfanda da olsa çıkışını bu kadar güzel kutlayabilirdim ancak.. neredeyse hiç birşey kalmadı :)

Pastacı kreması, yaş pasta yaparsanız dolgu olarak ara katmanlarında kullanabileceğiniz temel bir krema.. Aynı zamanda ekler, profiterol de doldurabilirsiniz. Bu şekilde sınırlamak istemiyorum çünkü siz günün sonunda nerede kullanmak isterseniz olur ama bence nelere yakıştığını söyleyebilirim :) mesela magnolia gibi kremalı tatlılar hazırladığınızda bir kupta servis etmek isterseniz biraz cicibebe kırıkları biraz magnolia bol muz ve pastacı kreması bile koyabilirsiniz.. Dümdüz vanilyalı bir keki bol pastacı kreması ve çilek, muz, çikolata ile tam bir şölene çevirebilirsniz.. Veya iyi bir tart tabanı hazırlayıp pişirip üzerine soğuyunca pastacı kreması yayıp tazecik meyveler koyabilirsiniz.. mesela çilek, böğürtlen, frambuaz veya hepsi..

Ben aşağıda 1 ölçü yazıyorum.

Öyle lezzetli ki genelde daha fazla hazırlıyorum.

Hem vanilyalı hem çikolatalı versiyon yazdım.

Pastacı Kreması

  • 450 ml süt ( daha pürüzsüz olsun isterseniz yarıyarıya süt ve sıvı krema koyun, son aşamadaki tereyağını pas geçin)

  • 2 tepeleme yemek kaşığı tozşeker ( 30-40g)

  • 1 çay kaşığı ucu ile tuz

  • 3 yumurta sarısı + 1 yumurta ( daha sıkı bir görüntü olsun isterseniz sadece 5 yumurta sarısı koyun)

  • 5 tepeleme yemek kaşığı daha toz şeker ( 75-85g)

  • 1/3 su bardağı buğday nişastası ( yaklaşık 40g)

  • 1-2 damla vanilya aroması

  • 50g tereyağı ( oda sıcaklığında)

Tabanı kalın bir sos tenceresine sütü alın, içine 2 tepeleme yemek kaşığı toz şekeri de ekleyerek altı kısık kaynatmaya başlayın. Ara ara karıştırın.

O arada 3 yumurta sarısı ve 1 tam yumurtayı 5 tepemeleme kaşık tozşeker, tuz ve nişasta ile çırpın. İyice pütürsüz bir karşım olsun. O sırada sütün kenarlarını izleyin. Tava ile buluşan kenarlardan minik minik kaynamalar başlayacak.. Bu haldeyken yumurtalı karışımı içine devirmeyin !! dengesiz pişer :)

Önce sütlü karışımın olduğu tavayı ocaktan alın, içinden bir kepçe sütü yumurtalı karışıma ekleyin. Yumurtaları sıcak süte alıştırın, çırpın.. Sonra bir kepçe daha ekleyin.. İyice karışıtırın çırpın yumurtalar, sıcak süte alışsın.. Bir kepçe daha.. artık alıştı.. Şimdi bütün yumurtalı karışımı sütün olduğu sos tavasına alın. Ocağı kısık açın ve karışımınızı sürekli ama sürekli karıştırarak pişirin. böyle göz göz olacak puf puf bir muhallebi.. iyi karıştırın dibi tutmasın.

Şimdi ocağın altını kapatın, sürekli karıştırarak tereyağını ve vanilya aromasını ekleyin ve tereyağı eriyene kadar da sürekli karıştırın.. Aslında böyle karıştıra karıştıra oda sıcaklığına soğutmak gerekiyor..

Eğer yardım almazsanız bu iş baya vakit alır.. O yüzden buzdolabında buz varsa şöyle bir düzenek yapabilirsiniz..

Bir geniş kase içine buz doldurun, üzerine bir kase daha koyun.. Bu son koyduğunuz kase alttan habire soğuyacağı için pişen kremanızı süzgeçten süzerek bu kaseye alın.. Oda sıcaklığına gelene kadar karıştırın.. yaklaşık 8- 10 dakikada soğur..

Son aşama da buzdolabına kaldırma.. bu aşamada için de kase yerine böyle daha yayvan 23-25 cmlik bir borcama almanızı tavsiye ederim. Yüzey alanı artsın ki daha iyi soğusun. Önemli nokta: yüzeyi kaymak tutmasın diye mutlaka streçfilmle kaplayın ve streçfilm krema yüzeyinin heryerine değsin.

En az 2 saat soğutun, dilerseniz buzdolabında 3 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

Kullanmadan önce mutlaka mikserde yüksek devirde 2-3 dakika çırpın kabarsın

Şimdi önemli notlarım:

Daha ipeksi bir görünüm için 450 ml süt yerine 250 ml süt ve 200 ml krema kullanabilirsiniz. Bu taktik Şemsa Denizsel'in birlikte çalıştığı şeflerden Alanur'a ait bence mükemmel fikir.. Bu krema zaten özünde yağlı süt olduğu için krema kullanırsanız extra tereyağı kullanmak zorunda değilsiniz.

Dilerseniz 3 yumurta sarısı + 1 tam yumurta yerine 5 adet yalnızca yumurta sarısı kullanabilirsniz.. Daha dolgun bir tat oluyor..

Nişasta yerine aynı miktarda un da kullanabilirsiniz. Ben hep yarıyarıya un ve nişasta kullanıyorum.

Eğer çikolatalı pastacı kreması yapmak isterseniz 60g bitter çikolatayı parçalayın ve tereyağı eklerken çikolatayı da ekleyin. Onu da tereyağı gibi iyice karışımda eritin.

Gerçek vanilya kullanmak isterseniz, bu ölçü için yarım çubuk vanilya yeterli.. İlk aşamada sütü kaynatırken yarım çubuk vanilyayı ekleyin. Kaynadığında ise çuğu çıkarın, bıçakla uzunlamasına yarın, çekirdeklerini bıçağın sırtı ile çıkartıp kaynayan süte geri ekleyin..

Kremayı oda sıcaklığına getirmeden süzgeçten süzüyoruz ya, orası kritik atlamayın.

Buzdolabından çıkarınca mutlaka çırpın :)

Recommanded Reading
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page